Gå direkt till innehåll
Helsingborgs Konserthus och Dunkers Stiftelser presenterar konsert till minne av Henry Dunker

Pressmeddelande -

Helsingborgs Konserthus och Dunkers Stiftelser presenterar konsert till minne av Henry Dunker

I ett samarbete med Dunkers Stiftelser spelar Helsingborgs Symfoniorkester en konsert tillägnad minnet av Henry Dunker på fredag 29 september. Konserten är utsåld.

I år firar staden Helsingborg Henry Dunkers 150-årsjubileum. Henry Dunker, förutom att vara en framgångsrik affärsman och en betydande arbetsgivare, var tillsammans med sin hustru Gerda en generös filantrop. Dunkers Stiftelser, som de donerade till staden, fortsätter att spela en avgörande roll för att stödja kultur och musik i Helsingborg.

– Konst och kultur blomstrar bäst när den får befinna sig i en lokal kontext, med starka band inte bara till sin kärnpublik utan också till staden. Därför känns det extra viktigt att få möjligheten att fira en av Helsingborgskulturens stora välgörare, faktiskt en av Sveriges genom tiderna största välgörare för kultur och musik, säger Katrine Ganer Skaug, konserthuschef i Helsingborgs Konserthus.

Henry Dunker och hans hustru Gerda var betydande kulturella mecenater i Helsingborgs historia, och deras stiftelser fortsätter att stödja konst och kultur i staden. För att hedra deras arv kommer Helsingborgs Symfoniorkester, tillsammans med Konserthuskören och tre solister att framföra Carl Orffs monumentala körverk "Carmina Burana”. Ett symboliskt biljettpris om 50 kronor är i linje med makarna Dunkers vilja, att tillgängliggöra kulturen så att den kommer många till gagn.

– Makarna Henry och Gerda Dunker skapade något unikt med sitt starka fokus på musik och kultur, och det är en stor ära att fira deras minne: vi har dem att tacka för vårt fantastiska Konserthus och sedermera även för Dunkerstiftelserna, som i sin tur varit avgörande i byggandet av Helsingborgs kulturinstitutioner som Stadsteatern, Kulturmagasinet på Fredriksdal och inte minst Dunkers kulturhus. Betydelsen av deras arv kan inte överskattas, säger Katrine Ganer Skaug.

Fredagens konsert är en hyllning och en påminnelse om vikten av att investera i konst och musik som en källa till samhällelig berikning och reflektion. Verket Carmina Burana bjuder på storslagna körer, energi och dramatiska insatser av sångsolister fortsätter fascinera publiken, baserade på medeltida texter som utforskar teman som kärlek, lust, öde och människans plats i världen.

Konsertinformation

Program: Carl Orff: Carmina Burana

Medverkande:
Helsingborgs Symfoniorkester
Helsingborgs Konserthuskör
Solister: Elísabet Einarsdóttir, sopran; Daniel Carlsson, kontratenor; Stephan Drobit, baryton
Dirigent: Ragnar Bohlin

För ytterligare information om konserten och våra kommande evenemang, vänligen besök helsingborgskonserthus.se.

Om Helsingborgs Konserthus
Helsingborgs Konserthus byggdes i funktionalismens anda 1932, ritad av Sven Markelius. Konserthuset är hemvist för Helsingborgs Symfoniorkester, HSO. Konserthuset har en lovordad akustik och ett brett program med både äldre och moderna klassiska verk. Det är också en populär konsertlokal, restaurang och konferensanläggning.

Helsingborgs Konserthus ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad och har cirka 200 medarbetare.

Om Dunkersstiftelserna
Dunkerstiftelserna består huvudsakligen av två stiftelser, Henry och Gerda Dunkers Donationsfond Nr 2 (”Donationsfonden”) samt Henry och Gerda Dunkers stiftelse (”Stiftelsen”), skapade genom testamentariska förordnanden av grundaren till Helsingborgs och Trelleborgs gummifabriker, Henry Dunker, och hans hustru Gerda. Henry Dunker testamenterade och donerade till Henry och Gerda Dunkers donationsfonder och Henry och Gerda Dunkers stiftelse en förmögenhet motsvarande 58 miljoner kronor, ungefär det tiodubbla i penningvärdet år 2019.

Ämnen

Kategorier


Helsingborgs Konserthus har en lovordad akustik och ett brett program med artistelit, konserthuskör och Helsingborgs egen symfoniorkester, HSO.

Helsingborgs Symfoniorkester är inte en orkester som alla andra, utan har under de senaste åren inte ryggat för att axla uppdraget som kulturell och musikalisk motor. Utöver att under många decennier ha bjudit sin publik på symfoniska konserter av högsta klass, har orkestern även uppmärksammats över hela världen genom tonsatta hatbrev och den efterföljande virala succén med Bögtåget, genom sina kritikerrosade skivinspelningar och uppmärksammade beställningsverk – och så nu senast genom den brännande aktuella debatt man initierat om landets kulturinstitutioner och klimatfrågan.

Helsingborgs Konserthus ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag.

Helsingborgs Symfoniorkester och Konserthus

Helsingborgs Konserthus byggdes i funktionalismens anda 1932, ritad av Sven Markelius. Konserthuset är hemvist för Helsingborgs Symfoniorkester, HSO. Konserthuset har en lovordad akustik och ett brett program med både äldre och moderna klassiska verk. Det är också en populär konsertlokal, restaurang och konferensanläggning.

Helsingborgs Konserthus ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. I bolaget ingår också Helsingborgs stadsteater, Helsingborg Arena, Sofiero slott och slottsträdgård, utomhusscenen Grytan samt evenemangsenheten. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad och har cirka 200 medarbetare. VD för bolaget är Jeanette Gustafsdotter.

Helsingborgs Konserthus

Roskildegatan 1
25221 Helsingborg