Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Lunchkonsert med Morgondagens tonsättare

Varje år arrangeras en gratis lunchkonsert i samband med det tonsättarprojekt som Helsingborgs Symfoniorkester har tillsammans med kompositionsutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö. Till årets projekt har tre masterstudenter från kompositionsutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö komponerat musik. Den fjärde studenten, Jonathan Woolgar, deltar i ett utbytesprojekt mellan Musikhögskolan i Malmö och Royal Academy of Music i London, ett kreativt projektutbyte för studenterna, med möjlighet till internationella utblickar.

- Det ligger ett stort förarbete bakom dessa orkesterverk och förväntningarna är stora från komponisternas sida nu när de äntligen får höra den musik live som de arbetat på sedan augusti 2014, säger Rolf Martinsson, professor i komposition vid Musikhögskolan i Malmö.

Torsdag 30 april 12:00 framför Helsingborgs Symfoniorkester, tillsammans med dirigenten Christian Karlsen, de unga komponisternas musik.

Christian Karlsen – dirigent

Christian Karlsen gjorde sin debut med HSO vid Nationaldagskonserten på Sundstorget 2013. Han har sin bas i Nederländerna där han arbetat med de flesta av landets orkestrar, bl.a. de filharmoniska orkestrarna i Haag, Eindhoven och Arnhem samt Nederländska radions kammarorkester och Amsterdam Sinfonietta. Han gästar också regelbundet ASKO | Schönbergensemblen.

År 2008 var han med och grundade New European Ensemble, och var fram till 2014 ensemblens chefdirigent och konstnärlige ledare. Under Karlsens ledning turnerade ensemblen i Nederländerna, Storbritannien och Skandinavien, och blev internationellt uppmärksammad för nydanande projekt och programsättning.

Christos Ntovas - Thalassographia

Christos Ntovas är född i Thessaloniki, Grekland. Efter studier vid såväl konservatoriet som universitetet i hemstaden utexaminerades han år 2013. Sedan hösten samma år är han bosatt i Köpenhamn och bedriver fortsatta studier vid Malmö Musikhögskola för professor Luca Francesconi. Christos Ntovas har vunnit flera priser och 2014 var han såväl finalist i Uppsala Tonsättartävling som Danmarks representant vid Ung Nordisk Musikfestival. Thalassographia är grekiska för skiss (eller målning) av havet. Thalassa är det äldsta grekiska ordet för havet, och det här stycket är ett försök att beskriva havet i dess skiftande gestalter, tidvatten, grov sjögång etc. För det här stycket har Christos Ntovas hämtat inspiration från faderns havsmålningar.

Alfred Jimenez - Chapters

Alfred Jimenez – född 1988 i Ukrainas huvudstad Kiev – är på väg att slutföra sin mastersutbildning vid Malmö Musikhögskola där han studerar komposition för Luca Francesconi och elektroakustisk musik för Kent Olofsson. Tidigare har han studerat trombon, och han gjorde sin grundutbildning i komposition vid Musikhögskolan i Piteå för Jan Sandström och Johan Ramström. Alfred Jimenez arbetar för närvarande på sin andra kammaropera som baseras på Hjalmar Bergmans Clownen Jac och får sin premiär senare i vår. Orkesterverket Chapters behandlar musiken som en bok. Viktiga element lever kvar och man får följa huvudpersoner med musiken som berättare i dessa de två första kapitlen. Förutom liknelsen till böcker och text så finns i musiken inget utommusikaliskt, utan lyssnaren väljer själv om han vill måla upp en bild. En bok utan illustrationer sätter ofta igång fantasin.

Jonathan Woolgar - Magma

Jonathan Woolgar har ett särskilt intresse för musikdramatik. Hans musik bottnar i en bred musikalisk erfarenhet, och siktar på att engagera bredast möjliga spektrum av åhörare. Wooglar kommer ursprungligen från Yorkshire, men studerar för tillfället för David Sawer vid Royal Academy of Music i London.Hans verk har framförts i Royal Albert Hall och sänts i BBC Radio 3. Verket Magma är en kort men skrämmande vision av helvetet. Magma rör sig väldigt långsamt, men innehåller också labil och kraftfull energi som ständigt vill explodera. Den här idén gestaltas med musik som hela tiden tycks vilja spränga sina bojor. En refräng hörs tre gånger som en stråle av ljus genom musiken, och tydliggör dess struktur.

Ismael Palacio - Untitled II

Spanjoren Ismael Palacio slutför sina kompositionsstudier vid Musikhögskolan i Malmö. Han intresserar sig särskilt för blandningen av musik och andra konstformer. Verket Untitled II är ett slags hyllning till den spanska historien från inbördeskriget till nutid. Han ser sin komposition som en stor tidsmässig tavelduk av brus, som inte används som ljudeffekt, utan som dramats huvudelement.

Konsert: Morgondagens tonsättare

Plats: Stora salen, Konserthuset. Fri Entré.

Konsertens längd: cirka 60 minuter

Ämnen

Regioner


Konserthuset i Helsingborg är en funkisbyggnad med lovordad akustik och ett brett program för små som stora med artistelit, konserthuskör och inte minst Helsingborgs egen symfoniorkester, HSO, med chefdirigent Stefan Solyom.

Helsingborgs Symfoniorkester och Konserthus

Helsingborgs Konserthus byggdes i funktionalismens anda 1932, ritad av Sven Markelius. Konserthuset är hemvist för Helsingborgs Symfoniorkester, HSO. Konserthuset har en lovordad akustik och ett brett program med både äldre och moderna klassiska verk. Det är också en populär konsertlokal, restaurang och konferensanläggning.

Helsingborgs Konserthus ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. I bolaget ingår också Helsingborgs stadsteater, Helsingborg Arena, Sofiero slott och slottsträdgård, utomhusscenen Grytan samt evenemangsenheten. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad och har cirka 200 medarbetare. VD för bolaget är Jeanette Gustafsdotter.

Helsingborgs Konserthus

Roskildegatan 1
25221 Helsingborg