Gå direkt till innehåll
Helsingborgs Symfoniorkester. Foto: Mats Bäcker.
Helsingborgs Symfoniorkester. Foto: Mats Bäcker.

Pressmeddelande -

Musik och miljö går hand i hand på Helsingborgs Konserthus

Helsingborgs Konserthus viger säsongen 20/21 åt miljön och olika aspekter av hållbarhet  säsongens tema har fått namnet Elementen.  Symfoniorkestern presenterar ett spelår fyllt av hållbar musik, samtidigt som arbetet med att prioritera dirigenter och artister som väljer miljövänliga transportmedel tar fart. Om programmet kommer att spelas med publik i salongen eller livesändas är beroende av vilka restriktioner kring folksamlingar som gäller till hösten. 

Säsongens program präglas av frågeställningar runt olika aspekter av hållbarhet, bland annat musikalisk, social och kulturell. Upplägget skiljer sig en del från föregående säsongers upplägg. Temat är övergripande och varje konsert ger ett perspektiv på temat Elementen.

– Det är en naturlig fortsättning på de föregående säsongerna. Självklart är musiken och kvaliteten det allra viktigaste uppdraget, men vi är en del av samhället och har ett ansvar att tänka mer hållbart, och då inte minst vårt förhållande till allt som omger oss – tillsammans med de element som utgör vår samtid, säger Fredrik Österling, chef för Helsingborgs Konserthus. 

Säsongsprogrammet släpps i sin helhet i augusti. Om konserterna kan spelas för sittande publik eller livesänds är beroende av myndigheternas riktlinjer för folksamlingar. 

Helsingborgs Konserthus och Symfoniorkester har tidigare kommunicerat att de från och med den kommande säsongen prioriterar gästartister som reser miljövänligt till och från Helsingborg. En del kommer att ta sig till staden med tåg medan andra kommer att kombinera sina besök med uppdrag i närliggande konserthus. 

– Det är fullt möjligt att främja musiker och dirigenter som väljer andra transportmedel än flyg, utan att behöva sänka den konstnärliga kvaliteten i vårt program. Gensvaret är positivt, drivkraften hos våra gästartister att resa miljövänligt är tydlig, säger Fredrik Österling.

Mottagandet av Konserthusets miljöinsats har uppmärksammats av artister, agenturer och medier världen över och flera tunga orkestrar genomför nu liknande satsningar. 

– Det är glädjande att se att även nyckelpersoner som Simon Rattle, Berlinfilharmonikernas tidigare chefsdirigent, i en intervju i The Guardian häromdagen lyfter samma fråga och delar vår syn på det ansvar som vår bransch har en skyldighet att ta. 

För mer information:
Fredrik Österling, chef Helsingborgs Konserthus, 0705-69 17 65

Relaterade länkar

Ämnen


Helsingborgs Konserthus har en lovordad akustik och ett brett program med artistelit, konserthuskör och Helsingborgs egen symfoniorkester, HSO, med chefsdirigent Stefan Solyom.

Helsingborgs Symfoniorkester är inte en orkester som alla andra, utan har under de senaste åren inte ryggat för att axla uppdraget som kulturell och musikalisk motor. Utöver att under många decennier ha bjudit sin publik på symfoniska konserter av högsta klass, har orkestern även uppmärksammats över hela världen genom tonsatta hatbrev och den efterföljande virala succén med Bögtåget, genom sina kritikerrosade skivinspelningar och uppmärksammade beställningsverk – och så nu senast genom den brännande aktuella debatt man initierat om landets kulturinstitutioner och klimatfrågan.

Helsingborgs Konserthus ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag.

Relaterat innehåll

Helsingborgs Symfoniorkester viger säsongen 20/21 åt miljön och olika aspekter av hållbarhet. Foto: Mats Bäcker.

​Året då naturkrafterna tar över Konserthuset

Nu öppnas åter dörrarna till Konserthuset och Helsingborgs Symfoniorkester inviger den nya säsongen där olika aspekter av hållbarhet genomsyrar programmet. Hösten präglas av jubilaren Beethoven, kortare konserter utan paus, färre publikplatser och fortsatt livesända framföranden.

Fredrik Österling, chef för Helsingborgs Konserthus och Symfoniorkester. Foto: Mats Bäcker.

Friska vindar i Konserthuset

Hur låter hållbar musik? Och kan ett konserthus arbeta miljömässigt hållbart, för att bidra till en bättre miljö? Det tar Helsingborgs symfoniorkester reda på under säsongen 20/21 då temat vigs åt hållbarhet under rubriken Elementen. Konserthuschefen Fredrik Österling ser fram emot friska fläktar, musikaliska brisar och stormande känslouttryck.

Helsingborgs Symfoniorkester och Konserthus

Helsingborgs Konserthus byggdes i funktionalismens anda 1932, ritad av Sven Markelius. Konserthuset är hemvist för Helsingborgs Symfoniorkester, HSO. Konserthuset har en lovordad akustik och ett brett program med både äldre och moderna klassiska verk. Det är också en populär konsertlokal, restaurang och konferensanläggning.

Helsingborgs Konserthus ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. I bolaget ingår också Helsingborgs stadsteater, Helsingborg Arena, Sofiero slott och slottsträdgård, utomhusscenen Grytan samt evenemangsenheten. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad och har cirka 200 medarbetare. VD för bolaget är Jeanette Gustafsdotter.

Helsingborgs Konserthus

Roskildegatan 1
25221 Helsingborg