Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Symboltyngd musik fyller Helsingborgs Konserthus

Tillsammans med en namnkunnig solistkvartett, Helsingborgs Konserthuskör och den österrikiska dirigenten Sascha Götzel framför Helsingborgs Symfoniorkester ett av de mest kända verken genom hela musikhistorien: Beethovens nionde symfoni. Det blir en storslagen hyllning till musiken och människan, precis som den då helt döve kompositören Ludwig van Beethoven föreställt sig det för närmare tvåhundra år sedan.

För första gången sedan restriktionerna lättade efter sommaren ges möjligheten att lyssna till ett av den klassiska musikens mest symboltyngda och glädjefyllda verk – Beethovens sista symfoni, ”An die Freude”. Verket, som framfördes för första gången i Wien 1824, har under närmare 200 år fått symbolisera allt från frihet från förtryck till samsyn, fred och mänsklig strävan efter lycka.

Symfonin är en av de mest framförda och slutkören har använts i otaliga sammanhang. Den hörs i kyrkor och konserthus över hela världen och har använts i allt från storslagna reklamkampanjer, inspirerat till psalmer, nationalsånger och barnvisor: ”Januari börjar året, februari kommer sen …” Sedan 1985 används sången från finalsatsen som EU:s nationalhymn.

"Från mörker till ljus" 11 november klockan 19.00


Program 
Mirjam Tally: Lament
Ulvi Cemal Erkin: Köçekçe
Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 9

Medverkande
Helsingborgs Symfoniorkester
Helsingborgs Konserthuskör

Solister

Elisabet Strid, sopran
Karin Lovelius, alt
Martin Hultkvist, tenor
Markus Schwarz, bas

Dirigent: Sascha Götzel

Relaterade länkar

Ämnen

Relaterat innehåll

Foto: Mats Bäcker

Helsingborgs Symfoniorkester öppnar upp för en ny säsong

Pandemins grepp har släppt något och Helsingborgs Symfoniorkester får åter spela för publik i Stora salen. Orkestern fortsätter att tänja på gränserna och söka nya vägar för den klassiska musiken. Räkna med en uppfriskande blandning av nyskrivna verk, välkända och okända klassiker när konsertsäsongen 21/22 inleds 9 september.

Kompositören Colin Riley har specialkomponerat ett verk för Helsingborgs Symfoniorkester på temat hållbara transporter.

Hållbar musik lockar internationell kompositör till Helsingborg

Kan musik förändra världen? Kanske inte. Men alla, inklusive tonsättare, har en viktig roll att spela inte minst i kampen mot klimatförändringarna. Det tror den brittiske kompositören Colin Riley som specialskrivit en ny symfoni för Helsingborgs Symfoniorkester, verket Earth Voices.

Katrine Ganer Skaug blir ny konserthuschef i Helsingborg

Katrine Ganer Skaug blir ny konserthuschef i Helsingborg

Helsingborgs Konserthus blivande chef är norska Katrine Ganer Skaug som under många år varit verksam i Danmark, dels som verksamhetschef för Esbjerg Ensemble och nu senast som orkesterchef för Copenhagen Phil, även kallad hela Själlands symfoniorkester.

Helsingborgs Symfoniorkester och Konserthus

Helsingborgs Konserthus byggdes i funktionalismens anda 1932, ritad av Sven Markelius. Konserthuset är hemvist för Helsingborgs Symfoniorkester, HSO. Konserthuset har en lovordad akustik och ett brett program med både äldre och moderna klassiska verk. Det är också en populär konsertlokal, restaurang och konferensanläggning.

Helsingborgs Konserthus ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. I bolaget ingår också Helsingborgs stadsteater, Helsingborg Arena, Sofiero slott och slottsträdgård, utomhusscenen Grytan samt evenemangsenheten. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad och har cirka 200 medarbetare. VD för bolaget är Jeanette Gustafsdotter.

Helsingborgs Konserthus

Roskildegatan 1
25221 Helsingborg