Gå direkt till innehåll
Kompositören Colin Riley har specialkomponerat ett verk för Helsingborgs Symfoniorkester på temat hållbara transporter.
Kompositören Colin Riley har specialkomponerat ett verk för Helsingborgs Symfoniorkester på temat hållbara transporter.

Pressmeddelande -

Hållbar musik lockar internationell kompositör till Helsingborg

Kan musik förändra världen? Kanske inte. Men alla, inklusive tonsättare, har en viktig roll att spela inte minst i kampen mot klimatförändringarna. Det tror den brittiske kompositören Colin Riley som specialskrivit en ny symfoni för Helsingborgs Symfoniorkester, verket Earth Voices.

När Londonbon Colin Riley fick höra talas om Helsingborgs Symfoniorkesters miljöarbete blev han eld och lågor. Den sedan många år klimatmedvetne kompositören insåg direkt att han ville vara med på tåget. Och så blev det, bokstavligen.

– Jag fick en inbjudan och eftersom jag sedan länge undviker att resa med flyg, bokade jag en tågbiljett från London till Helsingborg.

Resan som gick genom fem olika länder blev en ögonöppnare.

– Jag såg landskapet förändras utanför tågfönstret och hörde språken och rösterna inne i kupén förändras. Det var en härlig känsla av att bli uppslukad av historien som norra Europa delar. Det kändes stärkande.

Inspirerad av resan skrev Colin Riley det symfoniska verket Earth Voices under coronasommaren 2020 och även om det är sprunget ur hans vurm för miljön och klimatfrågan så har pandemin gett verket ytterligare en dimension.

– Det har blivit ännu mer aktuellt. Corona har fått många av oss att sakta ner och tänka över vår vardag. Och plötsligt var det fler som gick och funderade på det som jag hade tänkt på så länge.

Colin Riley växte upp med miljömedvetna föräldrar som alltid påminde om att inte kasta mat och att släcka ljuset när han gick ut ur ett rum. Han konsumerar medvetet och så lite som möjligt. Förutom att inte flyga är han vegetarian sedan 25 år eftersom han är starkt emot köttindustrin.

– Greta Thunberg har satt Sverige på världskartan och jag ville också göra något för att öppna upp folks ögon i klimatfrågan. Men jag är ingen ”eko-krigare” och Earth Voices är inte ett särskilt politiskt eller ens predikande verk. Det är förhoppningsvis mer långlivat än så.

Det femdelade verket är en hyllning till förmågan att lägga märke till förändringar runt omkring oss, att lyssna mer noga till vad vi har att förlora, att sakta ner.

– Klimatförändringarna kan bli förödande och vi måste börja förstå att detta kan bli verklighet. Genom att inte lyssna kan vi slarva bort allt vi har. Klimatkrisen är inte bara något vi kan lämna åt forskarna, politikerna eller våra skolbarn att lösa. Jag tror att konstnärer av alla slag, inklusive kompositörer, har en viktig roll att spela, säger Colin Riley.

Earth Voices fem delar uruppförs först vid fem olika konserter för att slutligen framföras som en sammanhängande symfoni som är ungefär 30 minuter lång.

Men vad handlar verket om?

– Jag har försökt att lyssna till vad vår jord ber oss att göra och varje stycke har ett tema.

Into the Air beskriver flyttfåglarnas rytmiska flykt över himlen. Dance like a child handlar om hur vi inte ska låta barnets oskuldsfulla syn på världen gå förlorad. The Smallest Play of Leaves är ett meditativt stycke inspirerat av trädens lövverk. Towards Dusk beskriver den tid på dygnet då allting är på väg att förändras och om hur vi ser saker annorlunda när mörkret har fallit. Det avslutande stycket, Stone Pulses, är en hyllning till de mäktiga bergen.

– Jag ville att Earth Voices skulle bli en tillgänglig symfoni som är lätt att förstå. Ett verk som publiken kan komma ihåg länge.

Om Colin Riley
Colin Riley är universitetslektor vid Brunel University i London. Hans musik bygger på element som ny teknik, improvisation, sångtexter och storskaliga klassiska skapelser. Några av hans senaste kompositioner är en dubbelkonsert för cellisterna Gabriella Swallow och Guy Johnston samt ett multimedia sångstycke för Melanie Pappenheim. Colin Riley arbetar för närvarande med flera stycken som utforskar vår koppling till världen och klimatkrisen, där arbetet för Helsingborgs Symfoniorkester är ett av uppdragen.

Relaterade länkar

Ämnen


Helsingborgs Konserthus har en lovordad akustik och ett brett program med artistelit, konserthuskör och Helsingborgs egen symfoniorkester, HSO.

Helsingborgs Symfoniorkester är inte en orkester som alla andra, utan har under de senaste åren inte ryggat för att axla uppdraget som kulturell och musikalisk motor. Utöver att under många decennier ha bjudit sin publik på symfoniska konserter av högsta klass, har orkestern även uppmärksammats över hela världen genom tonsatta hatbrev och den efterföljande virala succén med Bögtåget, genom sina kritikerrosade skivinspelningar och uppmärksammade beställningsverk – och så nu senast genom den brännande aktuella debatt man initierat om landets kulturinstitutioner och klimatfrågan.

Helsingborgs Konserthus ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag.

Relaterat innehåll

Foto: Mats Bäcker

Helsingborgs Symfoniorkester öppnar upp för en ny säsong

Pandemins grepp har släppt något och Helsingborgs Symfoniorkester får åter spela för publik i Stora salen. Orkestern fortsätter att tänja på gränserna och söka nya vägar för den klassiska musiken. Räkna med en uppfriskande blandning av nyskrivna verk, välkända och okända klassiker när konsertsäsongen 21/22 inleds 9 september.

Foto: Mats Bäcker

HSO blickar mot säsongen 21/22

Helsingborgs Symfoniorkester fortsätter att tänja på gränserna och söka nya vägar för den klassiska musiken. Räkna med en uppfriskande blandning av nyskrivna verk, ännu okända stycken och välkända klassiker när HSO presenterar konsertsäsongen 21/22 som inleds 9 september.

Symboltyngd musik fyller Helsingborgs Konserthus

Tillsammans med en namnkunnig solistkvartett, Helsingborgs Konserthuskör och den österrikiska dirigenten Sascha Götzel framför Helsingborgs Symfoniorkester ett av de mest kända verken genom hela musikhistorien: Beethovens nionde symfoni. Det blir en storslagen hyllning till musiken och människan, precis som den då helt döve kompositören Ludwig van Beethoven föreställt sig det för närmare tvåhund

Helsingborgs Symfoniorkester och Konserthus

Helsingborgs Konserthus byggdes i funktionalismens anda 1932, ritad av Sven Markelius. Konserthuset är hemvist för Helsingborgs Symfoniorkester, HSO. Konserthuset har en lovordad akustik och ett brett program med både äldre och moderna klassiska verk. Det är också en populär konsertlokal, restaurang och konferensanläggning.

Helsingborgs Konserthus ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. I bolaget ingår också Helsingborgs stadsteater, Helsingborg Arena, Sofiero slott och slottsträdgård, utomhusscenen Grytan samt evenemangsenheten. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad och har cirka 200 medarbetare. VD för bolaget är Jeanette Gustafsdotter.

Helsingborgs Konserthus

Roskildegatan 1
25221 Helsingborg