Gå direkt till innehåll
Foto: Mats Bäcker
Foto: Mats Bäcker

Pressmeddelande -

HSO blickar mot säsongen 21/22

Helsingborgs Symfoniorkester fortsätter att tänja på gränserna och söka nya vägar för den klassiska musiken. Räkna med en uppfriskande blandning av nyskrivna verk, ännu okända stycken och välkända klassiker när HSO presenterar konsertsäsongen 21/22 som inleds 9 september.

Efter en lång period av anpassade kammarkonserter utan publik kan Helsingborgs Symfoniorkester skönja en återgång till publika konserter efter sommaren. Programmet för säsongen 2021-2022 är utforskande, utmanande och fullt av kända hållpunkter. Som besökare i Helsingborgs Konserthus kan man räkna med att ständigt möta musik av kompositörer som man inte känner till. En stor del av HSO:s uppdrag är att våga tänja på gränser och driva konsten och musiken framåt. Det görs genom att lyfta fram musik som inte har nått ut brett tidigare, beställa nya verk och våga välja vägar som känns nya och intressanta för såväl orkestern som för publiken.

 Vi har under de senaste åren konsekvent visat hur även den symfoniska musiken kan vara en konstform i sin tid, hur man kan röra sig framåt utan att förlora vare sig i kvalitet eller hantverkskunskaper. Årets program är inget undantag i den ambitionen, säger Fredrik Österling, konserthuschef. 

Utöver musik som inte hör till vanligheterna, som bland annat säsongens beställningsverk Earth Voices av Colin Riley, blir det även klassiska verk. I höstens program finns Pathetiquesymfonin av Tjajkovskij, Mozarts klarinettkonsert med solisten Emil Jonason, Sibelius symfoni nr 2, Schuberts stora nionde symfoni och Bruckners 6:e symfoni. 

Läs mer om den kommande säsongen på Helsingborgs konserthus webbplats >

För mer information: 
Johannes Nebel, kommunikationsansvarig, johannes.nebel@helsingborg.se, 0709-728288

Relaterade länkar

Ämnen


Helsingborgs Konserthus har en lovordad akustik och ett brett program med artistelit, konserthuskör och Helsingborgs egen symfoniorkester, HSO.

Helsingborgs Symfoniorkester är inte en orkester som alla andra, utan har under de senaste åren inte ryggat för att axla uppdraget som kulturell och musikalisk motor. Utöver att under många decennier ha bjudit sin publik på symfoniska konserter av högsta klass, har orkestern även uppmärksammats över hela världen genom tonsatta hatbrev och den efterföljande virala succén med Bögtåget, genom sina kritikerrosade skivinspelningar och uppmärksammade beställningsverk – och så nu senast genom den brännande aktuella debatt man initierat om landets kulturinstitutioner och klimatfrågan.

Helsingborgs Konserthus ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag.

Relaterat innehåll

Sommaren 2021 utlyser Helsingborgs Konserthus och Stadsbibliotek en novelltävling med musiktema.

Musikalisk novelltävling

Helsingborgs Konserthus och stadsbibliotek bjuder in till en annorlunda form av novelltävling. Vinnarbidraget kommer att musiksättas och framföras på Konserthuset med musiker från Symfoniorkestern i höst.

Foto: Mats Bäcker

Helsingborgs Symfoniorkester öppnar upp för en ny säsong

Pandemins grepp har släppt något och Helsingborgs Symfoniorkester får åter spela för publik i Stora salen. Orkestern fortsätter att tänja på gränserna och söka nya vägar för den klassiska musiken. Räkna med en uppfriskande blandning av nyskrivna verk, välkända och okända klassiker när konsertsäsongen 21/22 inleds 9 september.

Kompositören Colin Riley har specialkomponerat ett verk för Helsingborgs Symfoniorkester på temat hållbara transporter.

Hållbar musik lockar internationell kompositör till Helsingborg

Kan musik förändra världen? Kanske inte. Men alla, inklusive tonsättare, har en viktig roll att spela inte minst i kampen mot klimatförändringarna. Det tror den brittiske kompositören Colin Riley som specialskrivit en ny symfoni för Helsingborgs Symfoniorkester, verket Earth Voices.

Helsingborgs Symfoniorkester och Konserthus

Helsingborgs Konserthus byggdes i funktionalismens anda 1932, ritad av Sven Markelius. Konserthuset är hemvist för Helsingborgs Symfoniorkester, HSO. Konserthuset har en lovordad akustik och ett brett program med både äldre och moderna klassiska verk. Det är också en populär konsertlokal, restaurang och konferensanläggning.

Helsingborgs Konserthus ingår i Helsingborg Arena & Scen som är ett av Nordens större kultur- och evenemangsbolag. I bolaget ingår också Helsingborgs stadsteater, Helsingborg Arena, Sofiero slott och slottsträdgård, utomhusscenen Grytan samt evenemangsenheten. Helsingborg Arena & Scen ägs av Helsingborgs stad och har cirka 200 medarbetare. VD för bolaget är Jeanette Gustafsdotter.

Helsingborgs Konserthus

Roskildegatan 1
25221 Helsingborg